top of page

MARIA ENS PRESENTA A JESÚS PER AVANÇAR PEL CAMÍ SEGUR DE LA VERITAT I DE L'AMOR

La festa de la Presentació del Senyor en el temple, quaranta dies després del seu naixement, posa davant els nostres ulls un moment particular de la vida de la Sagrada Família: segons la llei mosaica, María i Josep porten al nen Jesús al temple de Jerusalem per oferir-ho al Senyor. Simeó i Ana, inspirats per Déu, reconeixen en aquell Nen al Messies tan esperat i profetitzen sobre ell. Estem davant un mi qual la santa Església celebra a Crist, el Consagrat del Pare, primogènit de la nova humanitat.

La suggestiva processó amb els ciris a l'inici de la nostra celebració ens ha fet reviure la majestuosa entrada, cantada en el salm responsorial, d'Aquell que és "el rei de la glòria", "el Senyor, fort en la guerra" (Sal 23, 7. 8). Però, qui és aquest Déu fort que entra en el temple? És un nen; és el nen Jesús, en els braços de la seva mare, la Mare de Déu. La Sagrada Família compleix el que prescrivia la Llei: la purificació de la mare, l'ofrena del primogènit a Déu i el seu rescat mitjançant un sacrifici.

El text evangèlic ens mostra Maria en l'acte d'oferir al seu Fill: una ofrena incondicional que la implica personalment: María és Mare d'Aquell que és "glòria del seu poble Israel" i "llum per il·luminar a les nacions", però també "signe de contradicció" (cf. Lc 2, 32. 34). I a ella mateixa l'espasa del dolor li traspassarà la seva ànima immaculada, mostrant així que el seu paper en la història de la salvació no acaba en el misteri de l'Encarnació, sinó que es completa amb l'amorosa i dolorosa participació en la mort i resurrecció del seu Fill.

En portar al seu Fill a Jerusalem, la Verge Mare ho ofereix a Déu com el veritable anyell que lleva el pecat del món; ho posa en mans de Simeó i Anna com a anunci de redempció; ho presenta a tots com a llum per avançar pel camí segur de la veritat i de l'amor.

Benet XVI, de la homilia del 2 de febrer de 2006


​Sant Joan Despí

bottom of page