top of page

ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA

 

INICI: 8 de desembre 2015

CLAUSURA: 20 de novembre 2016

 

MISERICORDIOSOS COM EL PARE

 

CARTA MISERICORDIA Y PAZ

 

El papa Francisco al día siguiente de cerrar la puerta santa en Roma, y con ella el Jubileo extraordinario de la misericordia, publicó una carta para iluminar el camino a seguir en un futuro. Ese futuro pasa por “complicarnos” la vida a favor de los demás:

 

“Las obras de misericordia tocan todos los aspectos de la vida de una persona. Podemos llevar a cabo una verdadera revolución cultural a partir de la simplicidad de esos gestos que saben tocar el cuerpo y el espíritu, es decir la vida de las personas. Es una tarea que la comunidad cristiana puede hacer suya, consciente de que la Palabra del Señor la llama siempre a salir de la indiferencia y del individualismo, en el que se corre el riesgo de caer para llevar una existencia cómoda y sin problemas”.

 

CLOENDA DE L’ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA

 

L’any de la misericòrdia arriba a la seva fi. Estem contents perquè ha estat un any per redescobrir que Déu es ric en misericòrdia.

En una ocasió en una classe d’idiomes en un país amb minoria de cristians el professor va preguntar a un alumne cristià. Li ensenyava la paraula “castigar” en el diccionari i preguntava “ Déu què fa?”. L’alumne que no coneixia gaire la llengua i no tenia prou facilitat per fer-se entendre es va veure en un compromís. Finalment va respondre: Déu perdona!

Sí! el Senyor té sobre tots i cadascun de nosaltres una mirada plena de tendresa que d’una banda ens esperona a créixer i, d’altra banda, ens aixeca quan el nostre pecat ens fa caure. Així, cada caiguda si bé ens fa experimentar la nostra fragilitat, es converteix en una oportunitat d’assaborir la seva misericòrdia, especialment en el sagrament de la penitència.

L'home té set de misericòrdia i no hi ha tecnologia que pugui calmar aquesta set: busca una afecte que vagi més enllà dels consols del moment, un port segur on pugui atracar la seva navegació inquieta, una abraçada infinita que perdona i reconcilia.

Enguany hem après que el misteri de la misericòrdia no s'ha de celebrar només amb paraules, sinó sobretot amb les obres, amb un estil de vida realment misericordiós, fet d'amor desinteressat, servei fratern i compartir sincer. Per això, esperem que les obres de misericòrdia- materials i espirituals- siguin un distintiu de les nostres vides tant a nivell personal com parroquial.

Aquest diumenge té lloc a la cloenda a les diferents diòcesis, a la nostra catedral serà a les 19:00h. El proper dia 20 serà el papa Francesc que tancarà la porta santa a Roma. 

 

 

ORACIÓN PARA PEDIR MISERICORDIA

 

Ayúdame, oh Señor, a que mis ojos sean misericordiosos, para que yo jamás recele o juzgue según las apariencias, sino que busque lo bello en el alma de mi prójimo y acuda a ayudarle.

Ayúdame, oh Señor, a que mis oídos sean misericordiosos, para que tome en cuenta las necesidades de mi prójimo y no sea indiferente a sus penas y gemidos.

Ayúdame, oh Señor, a que mi lengua sea misericordiosa, para que jamás hable negativamente de mi prójimo, sino que tenga una palabra de consuelo y de perdón para todos.

Ayúdame, oh Señor, a que mis manos sean misericordiosas y llenas de buenas obras, para que sepa hacer sólo el bien a mi prójimo y cargar sobre mí las tareas más difíciles y penosas.

Ayúdame, oh Señor, a que mis pies sean misericordiosos, para que siempre me apresure a socorrer a mi prójimo, dominando mi propia fatiga y mi cansancio. Mi reposo verdadero está en el servicio a mi prójimo.

Ayúdame, oh Señor, a que mi corazón sea misericordioso, para que yo sienta todos los sufrimientos de mi prójimo. A nadie le rehusaré mi corazón. Seré sincera incluso con aquellos de los cuales sé que abusarán de mi bondad. Y yo misma me encerraré en el misericordiosísimo Corazón de Jesús. Soportaré mis propios sufrimientos en silencio. Que tu misericordia, oh Señor, repose dentro de mí.

 

EXTRACTE MISSATGE DEL ST.PARE FRANCESC JORNADA MUNDIAL DE LES MISSIONS 2016 “Església missionera, testimoni de misericòrdia"

 

En aquesta Jornada Mundial de les Missions, tots estem convidats a sortir, com a deixebles missioners, oferint cada un els seus propis talents, la seva creativitat, la seva saviesa i experiència en portar el missatge de la tendresa i de la compassió de Déu a tota la família humana.

En virtut del mandat missioner, l'Església s'interessa pels que no coneixen l'Evangeli, perquè vol que tots se salvin i experimentin l'amor del Senyor. Ella “té la missió d'anunciar la misericòrdia de Déu, cor palpitant de l'Evangeli" (Butlla Misericordiae Vultus, 12), i de proclamar-la arreu del món, fins que arribi a tota dona, home, ancià, jove i nen.

Tots els pobles i cultures tenen el dret a rebre el missatge de salvació, que és do de Déu per a tots, això és més necessari encara si tenim en compte la quantitat d'injustícies, guerres, crisis humanitàries que esperen una solució. Els missioners saben per experiència que l'Evangeli del perdó i de la misericòrdia pot portar alegria i reconciliació, justícia i pau.

 

HOMILIA DEL PAPA FRANCESC 6-9-2016

 

Jesús ens diu hipòcrites quan jutgem els altres.

 

...si “tu jutges contínuament els altres amb la mateixa mesura tu seràs jutjat”. El Senyor ens crida a mirar-nos al mirall: “Mira’t al mirall no per maquillar-te, perquè no es vegin les arrugues. No, no, no... aquest no és el consell! Mira’t al mirall per mirar com ets. “Per què mirar la palla que està en l’ull del teu germà i no veure la travessa que està en el teu ull?“ O com li diries al teu germà "deixa’m que et tregui la palla del teu ull, mentre que en el teu hi ha una travessa?" I com ens qualifica el Senyor quan fem això? Només una paraula: Hipòcrita, treu primer la travessa del teu ull i aleshores veuràs bé per poder treure la palla de l’ull del teu germà!

 

Pregar pels altres, en lloc de jutjar-los.

 

Aquí el Senyor “s’enfada una mica”, ens crida “hipòcrites” quan ens posem en el lloc de Déu”. és el que va fer la serp: va convèncer a Adam i Eva quan els va dir: “Si vosaltres mengeu això, sereu com Ell”. I ells volien posar-se en el lloc de Déu”: “Es per això que jutjar és lleig. El judici només per a Déu, només per a Ell! A nosaltres l’amor, la comprensió, pregar pels altres quan veiem coses que no són bones, però també dir-los: “Escolta, jo veig això, potser...” Però mai jutjar. Mai. Aquesta és la hipocresia, si nosaltres jutgem”.

 

Al nostre judici li manca la misericòrdia, només Déu pot jutjar.

 

Per què Déu és omnipotent i nosaltres no? No; perquè al nostre judici li manca la misericòrdia. I quan Déu jutja, jutja amb misericòrdia”

 

 

FRASES DE MISERICORDIA

 

“Dios no se cansa nunca de perdonar, somos nosotros los que nos cansamos de acudir a su misericordia.”

 

Papa Francisco

 

EXTRACTE HOMILIA DEL ST. PARE FRANCESC DIUMENGE DE PENTECOSTA 19 -5- 2013

 

Avui contemplem i revivim en la litúrgia l’efusió de l’Esperit Sant, per obra de Crist Ressuscitat, sobre la seva Església; un esdeveniment de gràcia que va omplir el cenacle de Jerusalem per expandir-se pel món sencer.

La litúrgia d’avui és una gran pregària que l’Església amb Jesús eleva al Pare, perquè renovi l’efusió de l’Esperit Sant. Que cadascun de nosaltres, cada grup, cada moviment, en l’harmonia de l’Església, s’adreci al Pare per demanar-li aquest do.

 

Del MISSATGE DEL St. PARE FRANCESC 50 JORNADA MUNDIAL DE LES COMUNICACIONS SOCIALS

 

Comunicació i misericòrdia: un encontre fecund

 

L’Any Sant de la Misericòrdia ens convida a reflexionar sobre la relació entre la comunicació i la misericòrdia. Efectivament, l’Església, unida a Crist, encarnació viva de Déu misericordiós, està cridada a viure la misericòrdia com a tret distintiu de tot el seu ser i actuar. Allò que diem i com ho diem, cada paraula i cada gest hauria d’expressar la compassió, la tendresa i el perdó de Déu amb tots. L’amor, per la seva naturalesa, és comunicació, porta a l’obertura, no a l’aïllament. I si el nostre cor i els nostres gestos estan animats per la caritat, per l’amor diví, la nostra comunicació serà portadora de la força de Déu.

La comunicació té el poder de crear ponts, d’afavorir l’encontre i la inclusió, enriquint d’aquesta manera la societat. És bonic veure persones que s’afanyen a escollir amb cura les paraules i els gestos per a superar les incomprensions, guarir la memòria ferida i construir pau i harmonia. Les paraules poden construir ponts entre les persones, les famílies, els grups socials i els pobles. I això és possible tant en el món físic com en el digital. Per tant, que les paraules i les accions siguin apropiades per a ajudar-nos a sortir dels cercles viciosos de les condemnes i les venjances, que continuen emmascarant individus i nacions i que porten a expressar-se amb missatges d’odi.

 

DISCURS DEL PAPA FRANCESC EN LA VISITA ALS REFUGIATS DE LESBOS

 

“Hem vingut per atreure l'atenció del món davant aquesta greu crisi humanitària i per implorar-ne la solució. He volgut estar avui amb vosaltres. Vull dir-vos que no esteu sols. En aquestes setmanes i mesos, heu patit molt en la vostra recerca d'una vida millor. Molts de vosaltres us heu vist obligats a fugir de situacions de conflicte i persecució, sobretot pel bé dels vostres fills, pels vostres petits. Heu fet grans sacrificis per les vostres famílies. Coneixeu el patiment de deixar tot el que estimeu i, potser el més difícil, no saber què us depararà el futur. Són molts els que com vosaltres esperen en camps o ciutats, amb l'esperança de construir una nova vida en aquest continent.

Aquest és el missatge que us vull deixar avui: No perdeu l'esperança! El major do que ens podem oferir és l'amor: una mirada misericordiosa, la sol·licitud per escoltar-nos i entendre'ns, una paraula d'alè, una oració. Tant de bo pugueu intercanviar mútuament aquest do”.

 

EXTRACTE del MISSATGE del ST. PARE FRANCESC PER a la 53a JORNADA MUNDIAL de PREGÀRIA per les VOCACIONS 2016

 

Com voldria que, al llarg del Jubileu extraordinari de la Misericòrdia, tots els batejats poguessin experimentar el goig de pertànyer a l’Església. Tant de bo que puguin redescobrir que la vocació cristiana, així com les vocacions particulars, neixen en el si del poble de Déu i són dons de la misericòrdia divina. L’Església és la casa de la misericòrdia i la «terra» on la vocació germina, creix i dóna fruit.

La crida de Déu es realitza per mitjà de la mediació comunitària. Déu ens crida a pertànyer a l’Església, i després de madurar en el seu si, ens concedeix una vocació específica. El camí vocacional es fa al costat dels altres germans i germanes que el Senyor ens regala.

La vocació neix en l’Església. Des del naixement d’una vocació és necessari un «sentit» adequat de l’Església. Ningú no és cridat exclusivament per a una regió, ni per a un grup o moviment eclesial, sinó al servei de l’Església i del món. Un signe clar de l’autenticitat d’un carisma és la seva eclesialitat, la seva capacitat per a integrar-se harmònicament en la vida del poble sant fidel de Déu per al bé de tots. Responent la crida de Déu, el jove veu com s’amplia l’horitzó eclesial, pot considerar els carismes i vocacions diferents i aconseguir així un discerniment més objectiu. La comunitat es converteix d’aquesta manera en la llar i la família on neix la vocació.

Per als qui ja estan en formació, la comunitat cristiana roman sempre com l’àmbit educatiu fonamental, davant la qual experimenten gratitud.

 

CITAS Y PENSAMIENTOS SOBRE LA MISERICORDIA (10-4-2016)

 

“Reza, espera y no te preocupes. La preocupación es inútil. Dios es misericordioso y escuchará tu oración... La oración es la mejor arma que tenemos; es la llave al corazón de Dios. Debes hablarle a Jesús, no solo con tus labios sino con tu corazón. En realidad, en algunas ocasiones debes hablarle solo con el corazón...”   Padre Pío

 

MISSATGE DEL SANT PARE FRANCESC PER A LA QUARESMA 2016 LES OBRES DE MISERICÒRDIA EN EL CAMÍ JUBILAR «El que jo vull és amor, i no sacrificis!» (Mt 9,13)

 

1. Maria, icona d’una Església que evangelitza perquè és evangelitzada.

Maria, després d’haver acollit la Bona Notícia que li anuncia l’arcàngel Gabriel, canta profèticament en el Magnificat la misericòrdia amb què Déu l’ha escollida. La Verge de Natzaret, promesa a Josep, es converteix així en la icona perfecta de l’Església que evangelitza, perquè va ser i continua sent evangelitzada per obra de l’Esperit Sant, que va fer fecund el seu ventre virginal

2. L’aliança de Déu amb els homes: una història de misericòrdia.

El misteri de la misericòrdia divina es revela al llarg de la història de l’aliança entre Déu i el seu poble Israel. Déu, en efecte, es mostra sempre ric en misericòrdia, disposat a vessar en el seu poble, en cada circumstància, una tendresa i una compassió visceral, especialment en els moments més dramàtics, quan la infidelitat trenca el vincle del Pacte i és necessari ratificar l’aliança d’una manera més estable en la justícia i la veritat (…).

3. Les obres de misericòrdia.

La misericòrdia de Déu transforma el cor de l’home fent-li experimentar un amor fidel, i el fa al seu torn capaç de misericòrdia(...). Per això vaig expressar el meu desig que «el poble cristià reflexioni durant el Jubileu sobre les obres de misericòrdia corporals i espirituals». «Serà una manera de despertar la nostra consciència, moltes vegades ensopida davant el drama de la pobresa, i per entrar encara més en el cor de l’Evangeli, on els pobres són els privilegiats de la misericòrdia divina» (ibid., 15).

 

OBRAS DE MISERICORDIA: DAR DE COMER/DAR DE BEBER (14-2-2016)

 

Tener cada día el plato caliente en la mesa ha de reavivar en nosotros no sólo la acción de gracias a Diosde ahí la costumbre cristiana de bendecir la mesa- sino también la preocupación por aquellos hermanos que carecen del sustento diario.

El Papa Francisco afirma que los alimentos que se tiran a la basura se roban de la mesa del pobre. Por eso, ha invitado en diversas ocasiones a mejorar la distribución de los productos en el mundo, y combatir así, con esta y otras iniciativas, la “cultura del descarte”. Llenos de gozo y generosidad, seamos portadores de la misericordia de Dios con todos, y especialmente con los indigentes. Las posibilidades –muy variadas– no faltarán si practicamos la caridad: por ejemplo, dedicar un tiempo periódicamente en organizaciones de solidaridad; implicarse en esa misma tarea también como ocupación profesional; dar nuestra limosna a esas iniciativas; trabajar para modificar las leyes que impiden un comercio justo de los alimentos; evitar el derroche de comida en la propia casa, etc

 

CITAS Y PENSAMIENTOS DE LOS PAPAS SOBRE LA MISERICORDIA  (31-1-2016)

 

Confiemos siempre en el poder de la Misericordia de Dios. Todos somos pecadores, pero su gracia transforma y renueva nuestra vida. Benedicto XVI

 

OBRAS DE MISERICORDIA: VISITAR ENFERMOS

 

La primera obra de misericordia corporal que nos propone la Iglesia se centra en visitar y cuidar a los enfermos. Como Cristo hizo, llevémosles la misericordia de Dios con nuestros cuidados, con nuestra presencia, con nuestros servicios, incluso con una simple llamada telefónica. Podremos así distraerles del dolor o de la soledad, escuchar con paciencia las preocupaciones que les opriman, transmitirles cariño y fortaleza para que reaccionen con dignidad ante sus circunstancias; y recordarles que la enfermedad es una ocasión para unirse a la Cruz de Jesús.

 

CITAS Y PENSAMIENTOS DE LOS PAPAS SOBRE LA MISERICORDIA  (24-1-2016)

 

Dios detesta las faltas, porque son faltas. Pero, por otra parte, ama, en cierto sentido, las faltas en cuanto le dan ocasión a Él de mostrar su misericordia y a nosotros de permanecer humildes y de comprender también y compadecer las faltas del prójimo.

Papa Juan Pablo I

 

CITAS Y PENSAMIENTOS DE LOS PAPAS SOBRE LA MISERICORDIA  (17-1-2016)

 

A través de la oración, Dios se revela en primer lugar como Misericordia, es decir, como Amor que va al encuentro del hombre que sufre. Amor que sostiene, que levanta, que invita a la confianza

S. Juan Pablo II

 

CITAS Y PENSAMIENTOS DE LOS PAPAS SOBRE LA MISERICORDIA  (10-1-2016)

 

La pobreza de Cristo que nos enriquece, consiste en el hecho que se hizo carne, cargó con nuestras debilidades y nuestros pecados, comunicándonos la misericordia infinita de Dios.

Papa Francisco

 

CITAS Y PENSAMIENTOS DE LOS PAPAS SOBRE LA MISERICORDIA (3-1-2016)

 

La misericordia es el núcleo central del mensaje evangélico, es el nombre mismo de Dios.
Benedicto XVI

 

JORNADA PER A LA FAMÍLIA I LA DEFENSA DE LA VIDA "FAMÍLIA, LLAR DE LA MISERICÒRDIA" (27-12-2015)

 

Quan la família viu des d'aquest amor que ha rebut i quan fa de la seva llar un lloc privilegiat per a la misericòrdia es transforma en un do de Déu Amor.

Es mostra, d'aquesta manera, davant del món com un veritable niu d'amor, casa de acollida, misericòrdia, escola de maduresa humana i lloc propici per conrear les virtuts cristianes en els fills. Només des d'aquesta misericòrdia de Déu l'home pot viure. Ell mai es cansa d'obrir la porta del seu Cor per repetir que ens estima i vol compartir amb nosaltres la seva vida.

Aquest Any Jubilar de la Misericòrdia es converteix per a tota l'Església en un gran ressò de la Paraula de Déu que ressona forta i decidida com a paraula i gest de perdó, de suport, d'ajuda, d'amor. Que mai ens cansem d'oferir misericòrdia i siguem sempre pacients en el confortar i perdonar.

 

CITAS Y PENSAMIENTOS DE LOS PAPAS SOBRE LA MISERICORDIA (20-12-2015)

 

El aunténtico conocimiento de Dios, Dios de la misericordia y del amor benigno, es una constante e inagotable fuente de conversión. S. Juan Pablo II

 

JESUCRIST ÉS EL ROSTRE DE LA MISERICÒRDIA DEL PARE (13-12-2015)

 

“El misteri de la fe cristiana sembla trobar la seva síntesi en aquesta paraula. Ella s’ha tornat viva, visible i ha assolit el seu cimal en Jesús de Natzaret. El Pare, «ric en misericòrdia» (Ef 2,4), després d’haver revelat el seu nom a Moisès com a «Déu compassiu i misericordiós, lent per al càstig, fidel en l’amor» (Ex 34,6)... en la «plenitud del temps” (Ga 4,4)... envià el seu Fill nascut de la Verge Maria per revelar-nos de manera definitiva el seu amor”. (Papa Francesc)

 

EL PAPA HABLA DEL AÑO SANTO (6-12-2015):

 

“Es obvio que el mundo de hoy necesita la misericordia, necesita la compasión, es decir, ''padecer con''. Estamos acostumbrados a las malas noticias, a las noticias crueles y a las mayores atrocidades que ofenden el nombre y la vida de Dios. Al mundo le hace falta descubrir que Dios es Padre, que hay misericordia, que la crueldad no es el camino, que la condena no es el camino, porque la misma Iglesia a veces sigue una línea dura, cae en la tentación de seguir una línea dura, en la tentación de subrayar sólo las normas morales, pero mucha gente se queda fuera. Me vino a la mente la imagen de la Iglesia como un hospital de campaña después de la batalla: ¡cuánta gente herida y destruida! ... Creo que este es el tiempo de la misericordia. Todos somos pecadores, todos llevamos pesos dentro. Sentí que Jesús quiere abrir la puerta de su corazón, que el Padre quiere mostrar sus entrañas de misericordia, y por esto nos envía al Espíritu.... Es el año del perdón, el año de la reconciliación”.

​Sant Joan Despí

bottom of page